Mirovna grupa mladih Dunav je povodom Dana planeta Zemlje u sklopu projekta "Za jedno Zajedno" sa Gradom Vukovarom i Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek organizirala i provela tri akcije čišćenja divljih deponija na području grada u sklopu kampanje "Čije je naše smeće"

Čije je naše smeće?

Dan Planeta Zemlje obilježavamo 22.04. a mi smo ga ove godine odlučili proslaviti čineći dobro djelo za naš okoliš i našu zajednicu. Najprije smo mislili očistiti samo jedno divlje odlagalište smeća, ali u međuvremenu smo nažalost saznali da postoji potreba za čišćenjem velikog broja deponija diljem grada Vukovara.

"Čije je naše smeće" je kampanja koju smo pokrenuli s ciljem podizanja svijesti u zajednici o postojanju divljih deponija i neodgovornom načinu na koji se odnosimo prema smeću misleći da će netko drugi riješiti problem. Upravo zato naziv Čije je naše smeće? Na našoj facebook stranici kreirali smo album slika deponija koje su nam građani mogli slati

 

 

 Čišćenje deponija u Borovo naselju

U subotu dana 23.04.2022. održali smo volontersku akciju čišćenja divljeg deponija u Borovo naselju u ulici Domovinskog rata, na području iza Konzuma gdje se nalaze garaže. Napunili smo 2 kontejnera od 7m³ i izdvojili ukupno 30 televizora za elektronički otpad. U akciji su sudjelovali uz Mirovnu grupu mladih Dunav i Crveni križ Vukovar, Aktivni umirovljenici, Grad Vukovar, Zeleni Osijek, Plivački klub Vukovar te zainteresirani građani, mladi i djeca. 

 

 

Čišćenje otoka Mala Ada

U utorak 26.04.2022. u 9h volonteri su stigli na otok i odmah je bilo očito da se količina smeća koju su zatekli ne može očistiti u jednom danu. Tako je 26.04. uklonjen dio smeća koje su ostavili kamperi i izletnici s plaže Mala ada. Akciju se nastavlja 28.04.22. kada volonteri Mirovne grupe mladih Dunav i lokalni volonteri prijevoznici na otok čiste kompletan otok.

Stanje koje je zatečeno na otoku nas je sve šokiralo i nadamo se da se slijedeće godine neće ponoviti ovakav scenarij. Na akciji su sudjelovali volonteri Mirovne grupe mladih Dunav, mladi iz Gimnazije, Strukovne i Tehničke škole iz Vukovara te studenti Veleučilišta sa studentima koji su došli u sklopu Erasmus razmjene, te članovi Vaterpolo kluba Vukovar i prijevoznici.

 

 

 

 

 

                            

                                    Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

                                               Projekt je sufinancirao ured za Udruge Vlade RH.

                                           Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost MGM Dunav.

Contact

YOUTH PEACE GRUP DANUBE

 Voćarska 17, 32000 Vukovar, Croatia

 Tel/fax: +385 (32) 414-633

 info@ypgd.org