Kroz projekt „Za jedno- Zajedno!“ u razdoblju od 24 mjeseca provedbe projekta Mirovna grupa mladih Dunav kroz program za kulturu provela je niz aktivnosti koje imaju za cilj u prostoru društvenog centra povećati broj aktivnosti koje su usmjerene na kulturu i koje jačaju kompetencije, motiviranost i zainteresiranost ciljnih skupina za sudjelovanje u programima kulture, te bavljenjem aktivnostima vezanim za kulturu.

Održano je:

 1. 4 plesne radionice
 2. 5 književnih i pjesničkih večeri
 3. 6 izložbi
 4. Radionice „Kako bubanj kaže“
 5. Motivacijsko likovna radionica by Davor Gobac
 6. Radionice digitalnog crtanja
 7. 4 filozofska cafea
 8. Beat busters- radionice ritma
 9. 5 interkulturalnih večeri
 10. 6 kreativnih radionica
 11. IT edukacijski program
 12. Radionice cijanotipije

 

PLESNE RADIONICE

Plesne radionice u društvenom centru bile su jako popularne među djecom i mladima u Borovo naselju te su bile jedna od posjećenijih aktivnosti. Plesnu radionicu 29.04.2021. su osmislile i održale lokalne volonterke Ines Čeke i Mateja Svirac koje su za potrebe radionice osmislile koreografiju koju su na radionici naučili otplesati 11 sudionika radionice. 

Naredne 3 plesne radionice su pripremale i održavale naše volonterke Europskih snaga solidarnosti, Enara iz Španjolske, Madalena iz Portugala, Clara iz Francuske i Emilia iz Poljske. Prvu radionicu održale su 06.07.2021. te za 16 probile led Just dance radionicom. Na radionici 20.07.2021. za istih 16 polaznika pripremili su koreografiju, a njih 13 dana 27.07.2021. naučile su osnove tradicionalnih plesova svojih zemalja; Španjolske, Portugala, Francuske i Poljske.

 +

 

KNJIŽEVNE I PJESNIČKE VEČERI

Još jedna od zanimljivih aktivnosti kojom smo poticale mlade grada Vukovara i okolice na umjetničko stvaralaštvo su svakako bile i književne i pjesničke večeri.

Prva od njih 5, održana je 23.04.2021. u prostoru društvenog centra gdje se okupilo 20 mladih kako bi poslušali autorske radove Nikoline Topić, Marka Pavelića, Katarine Bošnjak i Dimitrija Vladića.  Nikolina Topić je profesorica klavira i uspješna mlada pjesnikinja koja nam je pročitala svoju nagrađivanu pjesmu o ratu i tuzi koja ga prati. Nakon toga nastavili smo u malo veselijem tonu slušajući ulomke Markove knjige. Marko inače piše znanstvenu fantastiku i sve nas je zaintrigirao svojim romanom. Katarina i Dimitrije su kolege iz gimnazije i jako talentirani mladi pjesnici i umjetnici koji su nas oduševili svojim radovima.

Na drugoj književnoj i pjesničkoj večeri održanoj 16.06.2021. na kojoj je sudjelovalo 13 mladih ponovno su svoje radove čitali Marko Pavelić i Dimitrije Vladić. Marko Pavelić je čitao ulomke svog novog znanstveno fantastičnog romana koji piše na engleskom i hrvatskom, a čitao je i ulomke svog romana ratne tematike. Nikolina Topić je odsvirala svoju skladbu koju je skladala sa 13 godina i koja je će biti tematska pjesma dokumentarnog filma koji se snima u Vukovaru. Katarina Bošnjak nam se javila on line i pročitala svoje 3 pjesme.
Nil Ballara, volonter IZ Španjolske je čitao svoju priču na španjolsku s pojašnjenjem - priča o dječaku koji gleda u nebo. Ema Varga je tako spontano pročitala svoje 2 pjesme, a u vrijeme čitanja poezije Dimitrije i Kristijan iz benda TRAG svirali su prikladnu glazbu.

 

25.11.2021. povodom dana borbe protiv nasilja nad ženama održana je kjiževna i pjesnička večer pod nazivom „Žena“. Svoja autorska djela prikladne tematike čitali su i izvodili Dimitrije Vladić i Ivona Martić, a na sintisajzeru ih je pratio Kristijan Prašnjak.

Tvorac moderne Indije i središnja osoba za njezinu neovisnost od Velike Britanije Mahatma (u prijevodu velika duša) Gandhi ubijen je siječnja 1948. godine u New Delhiju u 79. godini života. Povodom tog dana održali smo književnu i pjesničku večer 29.01.2022. koju smo posvetili tom velikanu. Naš volonter Quentin je održao prezentaciju o Gandhijevom životu, nakon čega su naši lokalni volonteri, Ema i Dimitrije čitali poeziju tematike „Rat i mir“. Naši volonteri Europskih snaga solidarnosti, Quentin,Lea i Yaiza su zatim čitali španjolsku i francusku poeziju o ratu i miru.

 

Zadnja književna i pjesnička večer održana je 21.03.2022. a na istoj je sudjelovalo 24 mladih. Aktivnost je održana nakon izložbe Marijana Gazdića povodom dana osoba s Down sindromom. Dimitrije, koji je pripremio i održao pjesničku večer, ponovno nas je počastio svojim talentom te smo ga mogli vidjeti kako svira gitaru i čuti neke njegove nove skladbe i poeziju.

 

 

IZLOŽBE

Prva od 6 izložbi predviđenih projektom „Za jedno zajendo“ bila je ona street umjetnice, dizajnerice i profesorice Željke Fuderer Levak održana 25.09.2020. Tada još prostor društvenog centra nije bio u potpunosti adaptiran te smo izložbu proveli u Mirovnoj. Posjetitelji izložbe su uz Željkine radove mogli uživo gledati kako Željka stvara i oslikava ogromnu osb ploču jednim od svojih poznatih motiva. Izložbu je toga dana posjetilo 24 mladih.

 

26.02.2021. održana je izložba „Nika i Luka“. Mladi umjetnici, tada srednjoškolci, Nika Šušnjara i Luka Bogojević su tada prvi put izlagali svoje radove. Imali smo priliku vidjeti grafičke portrete, sketchbook, apstrakcije, stripove i još pregršt zanimljivih radova. Tako je ostvarena i suradnja sa učenicima Škole za primijenjenu umjetnost Osijek koji su, došavši na izložbu svoje kolegice poželjeli sudjelovati u vlasititim izložbama. Na aktivnosti je sudjelovalo 38 mladih, građana i djece.

 +

Slijedeća izložba tako je bila ona profesora i učenika Škole za primijenjenu umjetnost Osijek održana 19.05.2021. Izložbu je posjetilo 37 građana, mladih i djece koji su uživali u raznovrsnim umjetničkim radovima poput papirnatih skulptura, modne kolekcije, sketchbook-ova, digitalnih portreta, ulja na platnu, radova na osb pločama i dr. Na izložbi su svoje radove izlagali 8 učenika i 2 profesora spomenite škole.

 

 

Dana 03.06.2021. bilo je doista zabavno u društvenom centru jer nam je došao Davor Gobac koji je održao motivacijsko-likovnu radionicu za djecu koja su crtala i slikala na njegovoj izložbi. Tako smo imali priliku svjedočiti jednom nesvakidašnjem kulturnom događaju; radionici i izložbi u isto vrijeme. Djecu su tako inspirirale priče Davora Gobca, ali i šarene i nadrealne slike autora.  Izložbu je posjetilo 26 građana.

 

 

 

Povodom Međunarodnog dana volontera, 06.12.2021. postavili smo izložbu „Just volunteer“ koja je stajala u društvenom centru te koju su svi korisnici istoga mogli vidjeti. Na izložbi su prikazane volonterske aktivnosti Mirovne grupe mladih Dunav i volonteri koji su kroz godine sudjelovali u radu Mirovne. Izložbu su organizirali i postavili naši ESS volonteri Quentin, Lea i Yaiza. 

21.03.2022. povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom organizirali smo izložbu radova Marijana Gazdića koji ima down sindrom, unatoč kojemu živi aktivnije i kvalitetnije od mnogih mladih njegovih godina. Marijan je sportaš, umjetnik i veliki zaljubljenik u glazbu. Voli biti u medijima i centru pozornosti i naprosto zrači tolikom pozitivnom te je svako druženje s njim zabavno. Svi posjetitelji izložbe bili su oduševljeni njegovim talentom i strpljenjem koje ima za crtanje tolikih detalja na svojim radovima. Izložbu je posjetilo 38 mladih, djece i građana.

 

 

 

FILOZOFSKI CAFE

Cilj ovih radionica bio je upoznati lokalno stanovništvo i ciljnu skupinu projekta s praktičnim primjerima filozofskih vještina koje koriste u svakodnevnom životu i koje omogućuju bolje služenje kritičkim mišljenjem, javnom raspravom te rješavanjem problema s kojima se sudionici mogu susresti u odnosu prema sebi i prema drugima. Radionice je vodio dr.sc. Zoran Kojčić

Prvi filozofski cafe je održan 20.11.2021. pod nazivom „Kritičko mišljenje u praksi“. Sudionici su upoznati s principima i elementima kritičkog mišljenja kroz argumentacijske, konceptualizacijske i vještine definiranja i analize.

Tema druge radionice bila je „Instagram i stoici“ održana 29.01.2021. Radionica povezuje suvremeni svijet društvenih mreža i odnos prema njima s antičkim stoičkim principima življenja i djelovanja po praktičnim primjerima.

„Kako postići zen?“ je tema radionice koja zapadnjačkoj kulturi približava istočnjačke vježbe za kritičkom mišljenje i misaoni angažman, a koja se služi predajama, pričama i paradoksima koji protežu sposobnost mišljenja. Radionica je održana 05.02.2022.

Zadnji filozofski cafe održan u sklopu projekta pod nazivom „Voditi brigu o sebi“, održan je 19.02.2022. bavi se antičkim principima vođenja brige o sebi i time spaja suvremene spoznaje o mentalnom zdravlju, s antičkim pristupima mentalne brige o sebi i sadrži praktične vježbe o tome kako takav sklad postići.

 

 

KREATIVNE RADIONICE

U sklopu projekta održano je 6 kreativnih radionica. 13.04.2021. održana je string art radionica. String art je osmišljen u 19.st kako bi matematičke ideje, posebice geometrija, bile dostupnije djeci. Na radionici djeca i mladi su izradili 10-ak umjetničkih djela od vune i konca. Sudjelovalo je 16 djece i mladih.

Na drugoj kreativnoj radionici koja je održana 29.06.2021. djeca su uz društvene igre crtala i slikala i super se zabavila upoznajući strane volontere koji su bili tek započeli svoje volontiranje u Vukovaru. Na radionici je sudjelovalo 11 djece.

Treću glazbenu kreativnu radionicu 01.07.2021. proveli su volonteri ESS za 6 sudionika koji su zajedno s volonterima stvarali glazbu i pjevali.

07.07.2021. proveli smo vrlo zabavnu kreativnu radionicu na kojoj su djeca učili osnove street art-a; rada sa sprejevima te rad na velikim dimenzijama. Na radionici je sudjelovalo 16 djece i mladih.

Dana 28.07.2021. volonteri ESS održali su kreativnu radionicu za djecu na kojoj su učili praviti ukrase od gipsa koje su kasnije obojili. Dok se gips stezao i sušio, sudionici su slikali temperama. Sudjelovalo je 7 djece.

16.11.2021. održana je radionica izrade nakita na kojoj su sudionici napravili pregršt narukvica od gumica, te lančiće od žice i perlica. Na radionici smo uz kreativnos vježbali i strpljenje zbog rada s izrazito malim perlama. Na radionici je sudjelovalo sedmero djece.

Zadnja kreativna radionica koju smo održali je bila ona digitalnog crtanja koja je održana 25.05.2022. i na kojoj je troje polaznika vježbalo svoje umijeće crtanja na grafičkom tabletu.

 

 

 

INTERKULTURALNE VEČERI

U sklopu projekta proveli smo 5 interkulturalnih večeri. Prvu interkulturalnu večer održala je volonterka Oriane iz Francuske, 16.10.2020. predstavljajući svoju zemlju kroz prezentaciju i tradicionalne palačinke- crèpes koje su neizostavne u Francuskoj. Na interkulturalnoj večeri sudjelovalo je 13 mladih.

Na drugoj interkulturalnoj večeri održanoj 25.02.2021. volonterka Vanesa je predstavila svoju zemlju- Španjolsku. Imali smo prilike čuti dosta o španjolskoj povijesti, ratovima, nemirima, ali i kulturi, hrani i festivalima, koje se stalno održavaju. Na predstavljanje Španjolske došlo je 13 građana i mladih.

 

Treća interkulturalna večer bila je doista zanimljiva jer smo imali priliku čuti i kušati jela iz čak 3 zemlje; Poljske, Portugala i Egipta. Tako su nam Emilia, Madalena i Mena prezentirale kulturu svojih zemalja i napravile svoja tradicionalna jela. Najviše nas je dojmila egipatska kuhinja zbog raznolikih začina koji se koriste prilikom kuhanja, te baklava koju je Mena napravila fantastično. Interkulturalna večer se održala 30.06.2021. sa 26 sudionika.

 

08.07.2021. provedena je još jedna interkulturalna večer. Ovaj put smo naučili o Kataloniji, Španjolskoj pokrajini koja se želi odvojiti od Španjolske, te o Baskiji, autonomnoj pokrajini na sjeveru Španjolske i Jordanu, prekrasnoj zemlji sa još boljom hranom. Ovu interkulturalnu večer su održali naši volonteri Rashed, Nil i Enara za čak 41 sudionika.

23.07.2021. održana je zadnja interkulturalna večer u sklopu projekta na kojoj su volonteri Clara, Jules i Hugo predstavili svoje zemlje, Francusku i Njemačku. Ponovno smo imali prilike kušati tradicionalna jela njihovih zemalja i uz prezentaciju naučiti više o njima. Na interkulturalnoj večeri sudjelovalo je 16 mladih i djece.

 

GLAZBENE RADIONICE

U sklopu projekta održane su glazbene radionice pod nazivom „Kako bubanj kaže“ dana 15.06.2021. i Beat buster radionice ritma 05. i 06.06.2021. Na radionicama „Kako bubanj kaže“ su sudionici (12) udaraljkama i ostalim instrumentima spontano stvarali glazbu i izrađivali glazbala od cijevi, žice i balona. Na Beat buster radionicama ritma sudionici (14) su vježbali ritam, koncentraciju i muzikalnost stvarajući ritmičnu glazbu predmetima svakodnevne upotrebe.

 

 

RADIONICE CIJANOTIPIJE

Na radionici održanoj 14. 03. 2022. polaznici su se upoznali s tehnikom cijanotipije. Cijanotipija je fotoosjetljiva tehnika, gdje su polaznici sa kemikalikom premazivali papire kako bi dobili fotoosjetljivu površinu. Nakon što su premazane papire osušili na njih su slagali kompoziciju od prešanog cvijeća, a zatim papire izlagali sunčevoj svjetlosti. Kako se radi o fotoosjetljivoj kemikaliji sunce je na papir utjecalo na način da je papir na mjestima izloženim suncu mijenjao boju od žute do tamno plave. Površine prekrivene cvijećem nisu se osvijetlile te su zbog toga ostale bijele. Ova tehnika polaznicima je omogućila izradu slike u negativu, kao kod fotograma. Ne osvijetljene površine ostale su bijele u obliku poslaganog cijeća.

Kako su se polaznici na radionici održanoj 14. 03. 2022. upoznali sa osnovama tehnike cijanotipije, nadrugoj radionici održanoj 14.04. 2022 proširili su svoje znanje o tehnici. Na drugoj radionici polaznici su se služili fotografijama, koje su u negativu printane na prozirnu foliju te zatim transferirane na papir pomoću tehnike cijanotipije. Polaznici su folije prislanjali na papir prethodno namazan kemikalijom te ga zatim izlagali sunčevoj svjetlosti. Rezultati radionice bili su uspješni te su polaznici radionice uspjeli izraditi fotografije u pozitivu u tamno plavoj boji. Na radionicama je sudjelovalo 9 polaznika.

  

 

 

 

                                                        

 

Contact

YOUTH PEACE GRUP DANUBE

 Voćarska 17, 32000 Vukovar, Croatia

 Tel/fax: +385 (32) 414-633

 info@ypgd.org