Kroz projekt „Za jedno- Zajedno!“ u razdoblju od 24 mjeseca provedbe projekta Mirovna grupa mladih Dunav kroz program volonterstva provela je niz aktivnosti koje imaju za cilj u prostoru društvenog centra povećati broj aktivnosti koje su usmjerene na volontiranje i koje jačaju kompetencije, motiviranost i zainteresiranost ciljnih skupina za sudjelovanje u programima volonterstva, te bavljenjem aktivnostima vezanim za volontiranje.

Održane su:

  1. Volonterska akcija “Pomozimo kada možemo”-posjet udruzi osoba s invaliditetom VUKA
  2. Volonterska božićna akcija sa udrugom Aktivni umirovljenici
  3. 24 kreativne LEGO radionice
  4. Tribina “Program Europskih snaga solidarnosti”
  5. Uređenje dvorišta i sadnja stabala u Strukovnoj školi Marko Babić
  6. Volonterska akcija razmjene odjeće “Igra na dar”
  7. Volonterska akcija čišćenja divljeg deponija u Borovo naselju - "Čije je naše smeće"
  8. Volonterka akcija čišćenja plaže Mala Ada - "Čije je naše smeće"

 

VOLONTERSKA AKCIJA "POMOZIMO KADA MOŽEMO" - POSJET UDRUZI OSOBA S INVALIDITETOM VUKA

21.12.2021. Mirovna grupa mladih Dunav posjetila je Udrugu osoba s invaliditetom Vuka. Zaposlenike i radnike udruge zatekli smo na radionici plesa u njihovom Društvenom centru, te smo neočekivano naučili nešto o Saturnalijama koje su bile preteča Božića. Naši volonteri su za korisnike Vuke izradili božićne čestitke i kolačiće koje smo im uručili uz veliki božićni paket. 

 

VOLONTERSKA BOŽIĆNA AKCIJA SA UDRUGOM AKTIVNI UMIROVLJENICI

20.12.2021. u Društvenom centru organizirali smo uz pomoć udruge Aktivni umirovljenici božićni domjenak za korisnike spomenute udruge. Na domjenku su nas zabavljali čak dva zbora, Zbor Njemaca i Dječji zbor Golubići. Dječjem zboru podijelili smo božićne paketiće i dobro se zabavili uz pravu božićnu atmosferu. Na druženju je sudjelovalo 33 građana.

 

 

KREATIVNE LEGO RADIONICE

Kroz 9., 10. i 11. mjesec 2020. održali smo 24 kreativne Lego radionice na kojima je sudjelovalo čak 113 djece. Kroz 3 mjeseca održavanja radionica ostvarena je velika vidljivost Društvenog centra u Borovo naselju, te projekt postaje prepoznatljiv među lokalnom zajednicom. Na Lego radionicama djeca su razvijala svoje kreativne, motoričke i matematičke sposobnosti, te individualnost i strpljenje. Mnogi od njih su ostvarili nova prijateljstva i povezali se. 

 

TRIBINA: "EUROPSKE SNAGE SOLIDARNOSTI"

27.05.2021. održana je javna tribina o Europskim snagama solidarnosti, volontiranju i benefitima volontiranja. Na tribini je sudjelovalo 22 zainteresiranih mladih i građana. Mladi su bili zainteresirani temom te su istaknuli kako su htjeli volontirati no nisu znali kako pronaći pravu informaciju o tome. Velik poticaj su im volonteri iz cijele Europe i svijeta koji volontiraju u Mirovnoj grupi mladih Dunav. 

 

UREĐENJE DVORIŠTA I SADNJA STABALA U STRUKOVNOJ ŠKOLI MARKO BABIĆ

21.04.2021. lokalni i volonteri Europskih snaga solidarnosti sudjelovali su na volonterskoj akciji uređenja dvorišta i sadnje stabala u Strukovnoj školi Marko Babić. Volonteri su čistili dvorište u kojemu su potom sadili stabla te su bojili ograde i klupe. U akciji je sudjelovalo 11 volontera koji su svojim primjerom potaknuli i učenike da im pomognu učiniti njihovu školu boljom. Ravnatelj škole ih je nakon akcije ugostio čobancem koji su pravili učenici Strukovne škole- smjer kuhar. I napravili su ga fantastično! Kako se u Vukovaru našla španjolska ekipa koja je snimala dokumentarac za TVE iz Španjolske, snimili su i dio akcije na kojoj su sudjelovali tadašnji volonteri, Vanesa iz Valencie i Saul iz Madrida. 

 

VOLONTERSKA AKCIJA RAZMJENE ODJEĆE "IGRA NA DAR"

25.03.2022. Mirovna grupa mladih Dunav organizira veliku volontersku akciju razmjene odjeće na kojoj su građani mogli razmijeniti svoju odjeću, obuću, knjige, igre ili igračke ili ih pokloniti drugima. U akciji je sudjelovalo oko 20 građana svojim donacijama, a na samu volontersku akciju došlo je 34 građana i mladih. U akciji su sudjelovale i udruge Aktivni umirovljenici i Betlehem. Volonteri su za djecu pripremili bingo na kojemu su mogli osvojiti društvene igre.

 

 

 VOLONTERSKE AKCIJE "ČIJE JE NAŠE SMEĆE"

 

U travnju 2022. održane su čak tri volonterske akcije čišćenja divljih deponija u Gradu Vukovaru povodom Dana planeta Zemlje. Prva, ona u Borovo naselju odžana je 23.04.2022. na kojoj je sudjelovao 31 volonter. U prikupljanju 12 tona smeća i 30 televizora sudjelovale su brojne udruge; GDCK Crveni križ Vukovar, Domovinski pokret, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Aktivni umirovljenici, Plivački klub Vukovar te građani, djeca i mladi. 

 

26. i 28.04.2022. održane su volonterske akcije čišćenja otoka Mala Ada za nadolazeću ljetnu sezonu. U utorak 26.04.2022. u sklopu kampanje i akcije "Čije je naše smeće" u suradnji Mirovne grupa mladih Dunav i Grada Vukovar, uz sudjelovanje projektnih partnera na projektu "ZaJedno - Zajedno" uklonjen je dio smeća koje su ostavili kamperi i izletnici s plaže Mala ada. Akcija se nastavlja 28.04.22. Stanje koje je zatečeno na otoku nas je sve šokiralo. Prikupljeno je 10 kontejnera smeća! Na akciji su sudjelovali volonteri Mirovne grupe mladih Dunav, mladi iz Gimnazije, Strukovne i Tehničke škole iz Vukovara te studenti Veleučilišta sa studentima koji su došli u sklopu Erasmus razmjene,te članovi Vaterpolo kluba Vukovar, sveukupno 16 mladih. 

 

 

                                            

 

Contact

YOUTH PEACE GRUP DANUBE

 Voćarska 17, 32000 Vukovar, Croatia

 Tel/fax: +385 (32) 414-633

 info@ypgd.org