Projekt „Otvorena učionica“
Mirovna grupa mladih Dunav krajem kolovoza službeno je započela provedbu projekta Otvorena učionica koji financiran je kroz program darovnice „Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav“, uz financijsku potporu Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Trajanje projekta je 18 mjeseci od 22.8.2013- 21.2.2015.
Ugovorno tijelo:Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih; Organizacijska jedinica za upravljanje strukturnim instrumentima (DEFCO)


Partneri : Osnovna škola Darda; Udruga žena Romkinja Romsko srce; Udruga Romkinja Kašmir BelišćeUkupna vrijednost projekta je 150.994,00 eura  (približno 1.149.064,00 kuna) od čega EU sufinacira s 134.988,64,eura, odnosno približno (1.027.264,00 kuna).
Glavni cilj:
-     promovirati jednake mogućnosti u pristupu obrazovanju za romsku djecu predškolskog i školskog uzrasta u Republici Hrvatskoj
Specifični ciljevi:
-    Podržati formalne obrazovne ustanove sa ciljem povećanja broja romske djece koja su započela i završila obrazovanje;
-    Poboljšati kvalitet obrazovanja romske populacije;
-    Olakšati socijalnu uključenost romske populacije u obrazovnim ustanovama.
Aktivnosti:
•    Formiranje skupine romskih pomagača u nastavi
•    Izrada obrazovnog programa za pomače u nastavi
•    Obrazovni program – edukacija pomagača u nastavi
•    Obrazovni program za nastavnike – edukacija nastavnika
•    Pomoć u nastavi i izvannastavne aktivnosti (igraonice i radionice za djecu)
•    Podizanje svijesti roditelja (informiranje roditelja, organiziranje i implementiranje foruma, predstave za djecu)
•    Međusektorski sastanci i okrugli stolovi
•    Informiranje o projektu i evaluacija
Rezultati projekta:
•    doprinijet će većoj uključenosti romske djece u obrazovni sustav, pružajući jednake prilike u pristupu obrazovanju i razvoju kapaciteta Roma za asistente u nastavi što će u isto vrijeme ojačati kapacitete škola kao i pozicije romske populacije općenito.
•    minimum 12 pripradnika romske nacionalne manjine sa zavšršenom srednjom školu proći će obuku za pomagače u nastavi i izvannastavne aktivnosti
•    minimum 70 učenika u dobi od 7-13 godina kroz razdoblje od 12 mjeseci primit će pomoć u nastavi – u Osnovnoj školi u Dardi (40 učenika) i 30 učenika kroz izvannastavne aktivnosti u udrugama Romsko srce u Jagodnjaku i Udruzi Romkinja Kašmir u Belišću
•    provedeno 160 sati mentoriranja za pomoćnike u nastavi i izvannastavne aktivnosti
•    minimum 60 djece u dobi od 5-7 godina i 12- 15 godina sudjelovat će u organiziranim aktivnostima kroz dječje igraonice i radionice za mlade
•    podizanje svijesti kroz brošure, flajere, provdebu 4 javne tribine, 2 predstave za djecu za 240 roditelja pripadnika romske nacionalne manjine o važnosti obrazovanja
•    formiran intersektoralni radna grupa za poboljšanje obrazovne strukture romske populacije
•    Osnovna škola Darda i dvije igraonice opremljene didaktičkom opremom za izvannastavne aktivnosti
•    najmanje 800 krajnjih korisnika informirano o projektu, projektnim aktivnostima i rezultatima
 
Svečano potpisivanje ugovora priređeno je u prostoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a 13.09. održana je implementacijska radionica na kojoj je sudjelovala Adriana Stanivuk – financijsko administrativni asistent na projektu i asistentica Nadica Balog ispred partnerske organizacije Udruge žena Romkinja Romsko srce.


Sastanak u sklopu projekta Nasilje,Ne hvala! 03.09.2013:
Koordinatorica projekta MGMD Željka Ćuk  i voditelj projekta Goran Jelinić (Proni), 3. rujna održali su sastanak u Srednjoj ekonomskoj školi u Vukovaru, te ovom posjetom predstavili  projekt Nasilje, Ne hvala! , i dogovorili buduću suradnju.

Sudjelovanje na konferenciji „YUropa“ u Beogradu
U razdoblju od 11. - 14.rujna 2013, Predstavnica MGMD Martina Uglik sudjelovala je na konferenciji „Yuropa“ i Šporet radionice u Beogradu. Konferenciju je organizirala Kancelarija Tačke kulturnog kontakta Srbije, u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom kulture RH i belgijskim/flandrijskim odjelom za kulturnu kontaktnu točku . Konferencija je održana u Domu omladine Beograda. Ispred RH osim naše predstavnice na konferenciji su sudjelovali - Vesna Meštrić, Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba, Toni Šarić, Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca, Jasminka Keser, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ivan Sršen, nakladnička kuća Sandorf iz Zagreba, Dea Vidović, Zaklada Kultura nova, Željka Tonković, Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Posjet Slovačkoj ( Komoča )- Islad of Happiness/Otok sreće
Petnaest sudionika s područja Vukovara  u razdoblju od 13.-15.rujna 2013. posjetili su  rodno mjesto našeg EVS volontera Ladislava Borke kao počasni gosti na godišnjem okupljanju prijatelja Komoče. Kroz dvodnevni posjet sudionici iz Vukovara osim što su upoznali Slovačku, sudjelovali su i na događanjima koja su organizirana za goste i domaćine ( radionice oslikavanja, koncert)


Održan Trening -  ''Uvod u volonterstvo''
U razdoblju od 17.- 19.09.2013. u sklopu projekt „Nasilje, Ne hvala!“  u MGMD održan je trodnevni trening na temu Uvod o volonterstvo za 10 sudionika – aktivista NGO s područja grada Vukovar. Trening je održala Mirta Kovačević iz Volonterskog centra Osijek.
        
Održano uređenje dvorišta i Kluba mladih

Dana 20.09. u MGMD održana je akcija uređenja dvorišta udruge i Kluba mlade. Sedam zaposlenika, aktivista i volontera sudjelovalo je u akciji uređenja

Održan Jam Session  u Klubu mladih MGMD
Dana 21.09.2013. godine u Klubu mladih i MGMD okupili su se članoavi raznih punk i rock bendova s područja Grada te su kroz zajedničko jam-anje razmjenili svoja iskustva , znanja i vještine iz područja glazbe.Mladi glazbenici imali su priliku kroz zajedničko druženje umrežiti se i osmisliti buduće zajedničke akcije.

Održan Trening „Kladim se na mrežu“
Mirovna grupa mladih Dunav bila je organizator  trening pod nazivom "Kladim se na mrežu" za 25 mladih ljudi iz 13 europskih zemalja.
Trening je održan u razdoblju od 20.- 28.rujna 2013. u Vukovaru (Hostel Borovo). Cilj treninga "Kladim se na mrežu" je razvoj kapaciteta partnera, organizacija koje rade sa mladima i njihovih članova kako bi proučili i prenijeli u praksu relevantne aspekte mreža i umrežavanja, odnosno kvalitetnog upravljanja, komunikacju da drugim mrežama, samoodrživost mreža i utjecaj mreža na rad sa mladima i sisteme potpore za mlade. Sudionici treninga će stečene sposobnosti koristiti za razvoj postojećih mreža kojima pripadaju ili za stvaranje novih mreža u njihovim lokalnim zajednicama, regijama, na nacionalnoj ili europskoj razini.
Partnerske organizacije koje sudjeluju u projektu su : Fonds Sabiedribai iz Latvije, Toplum Gonulluleri Vakfi iz Turske, Genclik Turizmi Dernegi iz Turske, Genclik Organizasyonlari Dernegi iz Turske, Support for Youth Development iz Rumunije, Association Youth Peer Education Network iz Bosne i Hercegovine, SEEYN mreža – BIH, VOLUM Federation iz Rumunije, BalkanIDEA iz Srbije, Beyond Barriers Association iz Albanije, Cooperation for Vol Service iz Bugarske, Be International iz Češke Republike, Stowarzyszenie Moje Marzenia Spelniaja Sie MMS iz Poljske, Libertas International iz Španije, Fundacio Catalunya Voluntaria iz Španije.
 Projekt financira Agencija za mobilnost i programe Europske unije kroz program Mladi na djelu, sredstvima Europske komisije u iznosu od 18 981 €.

Završena EVS služba 7 volontera kroz projekt  Ljetna umjetnost/ Summer Art

U sklopu projekta Summer Art, Mirovna grupa mladih Dunav je u razdoblju od 1.7. – 30.09.2013 ugostila 7 EVS volontera na 2 i 3 mjeseca. Volonteri iz Poljske, Turske i Španjolske su u Vukovar došli na grupni EVS preko programa Mladi na djelu, Europska volonterska služba (Imena volontera: Diana Diakow, Kubra Tezer, Erhan Senturk, Jose Luis Folgado Andres, Kamila Chrzastowska, Burak Keskin, Beata Potrawska)
Cilj ovog projekta bio je kroz organiziranje različitih kulturih i  umjetničkih, te  edukativnih i  informativnih i sadržaj pružiti mladim ljudima priliku da budu proaktivni i preuzmu odgovornost za kreiranje različitih aktivnosti vezanih za  umjetnost i kulturu tijekom ljeta u gradu Vukovaru, te šireći EU vrijednosti građanima grada Vukovara a posebno djeci i mladima približiti svojim prisustvom EU. Aktivnosti koje su provedene tijekom provedbe projekta:
-    organiziranje i provedba likovnih i kreativnih radionica za djecu i mlade na otvorenom tijekom srpnja 2013
-    Promocije EVS i programa EU i  Eu vrijednosti  - za vrijeme kreativnih radionica, 3.kolovoza 2013, na konferenciji za mlade „Make EU for YOU!“ koju je organizirala Udruga za kreativni i održivi razvoj KOR iz Vinkovaca u sklopu transnacionalne inicijative mladih koju financira Europska Komisija kroz program Mladi na djelu, Međunarodni dan mladih, tijekom posjete Slovačkoj i tijekom Vukovar film festivala
-    održavanje dječjih sportksih aktivnosti za djecu na Otoku Adi – kupalište – kolovoz 2013
-    provedba kreativnih radionica i društvene akcije tijekom Kampa za mlade od 1.7- 8.7.2013.
-    radionice i izložbe uradaka mladih za Međunarodni dan Mladih 11.8.2013.,
-    volontiranje tijekom Vukovar Film Festivala- 25.8.-31.8.
Projekt je financirala Agencija za mobilnost i programe EU, sredstvima Europske komisije u ukupnom iznosu od 12 829,60 eura.

Završena EVS služba za volonterku kroz projekt Cooltura
U sklopu projekta Cooltura koji je započeo 1. veljače 2013. Mirovna grupa mladih Dunav ugostila je jednu EVS volonterku iz Latvije – Ritu Zalcmane
Cilj ovog projekta bio kroz organiziranje različitih edukativno  kulturnih sadržaja pružiti mladim ljudima i mladima s manje mogućnosti (nezaposlenima, mladima koji dolaze iz ruralnih područja kao i nacionalnim manjinama) priliku da budu proaktivni i preuzmu odgovornost za kreiranje različitih aktivnosti vezanih za umjetnost i kulturu a koji uključuju– kreativne radionice glazbenih radionica, plesnih radionica, radionica fotografije, grafita, ulične umjetnosti ( street art), te festivalskog programa  (Balkan Street Festival i Tjedan urbane kulture) kroz koji će se povezati mladi umjetnici i glazbenici.
Projekt je financiran kroz program Mladi na djelu u ukupnom iznosu od 8584,00 eura.

Klub mladih i Fruity studio
U Klubu mladih tijekom mjeseca rujna svakodnevno su mladi glazbenici s područja grada imali priliku vježbati i svirati u Fruity studio. Održano je 18 proba, 1 jam sassion, uređenje Kluba.

 

SpinLX

Mirovna grupa mladih Dunav kao partnerska organizacija na projektu "SpinLX" poslala je svoju volonterku Maju Orešković u Portugal preko programa Mladi na djelu, akcija 2 – Europska volonterska služba.Maja će od 1.rujna 2013 provesti 9 mjeseci u Lisabonu, Portugal volontirajući u organizaciji Spin skupa još jednim volonterom. Aktivnosti kojima će se Maja baviti u Portugalu su vezane za Europske programe mobilnosti (istraživanje i novi projekti za YiA, LLP, treninzi i edukacije za mlade, razmjene) kao i rad u odjelu za vidljivost i komunikaciju (priprema mjesečnog biltena, grafički dizajn i rad na blogu, web stranici, publikacije, distribucija flajera, brošura itd).Više o Majinim prvim danima u Portugalu pročitajte ovdje.

Contact

YOUTH PEACE GRUP DANUBE

 Voćarska 17, 32000 Vukovar, Croatia

 Tel/fax: +385 (32) 414-633

 info@ypgd.org