Što su Europske snage solidarnosti?

 

Program Europske komisije, Europske snage solidarnosti omogućava mladima sudjelovanje u raznim aktivnostima volontiranja u cilju promicanja solidarnosti. ESS tako okuplja mlade koji žele pomagati, učiti i razvijati se kako bi izgradili uključivije društvo te pružili podršku ranjivim osobama i odgovorili na socijalne izazove. Neka od glavnih načela koja mladi koji se žele pridružiti Europskim snagama solidarnosti trebaju njegovati su; prihvaćanje vrijednosti solidarnosti i poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava te vjerovanje u promicanje poštenog i jednakog društva u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost. Također, žele smisleno pridonijeti društvu i pokazat će solidarnost, suradnju i uzajamno razumijevanje.

Europske snage solidarnosti sadrže tri vrste projekata; volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da volontiraju u razdoblju od dva do dvanaest mjeseci, u zemlji ili inozemstvu, zatim stažiranje i zaposlenje, kroz koje se mladim ljudima daje prilika da dobiju posao ili staž u širokom rasponu sektora uključenih u aktivnosti za jačanje solidarnosti, u zemlji ili inozemstvu te projekti solidarnosti, solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici.

Tko može sudjelovati u programu?

U programu solidarnosti mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 30 godina. Da bi ostvarili pravo sudjelovanja mladi trebaju biti registrirani na Portalu Euroskih snaga solidarnosti.

U programu mogu sudjelovati i organizacije - javne i privatne, nacionalne i međunarodne a da bi ostvarile pravo sudjelovanja u programu moraju osigurati Oznaku kvalitete.

Kako i gdje odabrati program?

Nakon  registracije na portalu Europskih snaga solidarnosti bazu projekata na kojima možete volontirati pretražujete ovdje.

U prilogu Osječke TV, u emisiji Vukovarske kronike od 13.8.2019. godine možete pogledati prilog o našim projektima solidarnosti.  Prilog sadrži intervjue s volonterima na ESS i EVS projektima te  prenosi njihovu motivaciju i iskustvo volontiranja.

U Republici Hrvatskoj, za Europske Snage Solidarnosti, nadležna državna ustanova Agencija za mobilnost i programe Europske unije- AMPEU

Mirovna grupa mladih Dunav jedna je od ambasadorskih organizacija u Republici Hrvatskoj za promociju programa Europskih snaga solidarnosti.