Donosimo vam iskustvo volonterke iz Hrvatske koja preko Europskih snaga solidarnosti te naše udruge volontira u Austriji. smile

 

Bok, ja sam Emilija-Antonija, imam 28 godina i danas ću Vam ispričati moje iskustvo volontiranja u Austriji. Kroz program European Solidarity Corps preselila sam se u Austriju, točnije Klagenfurt na godinu dana. Odlučila sam se za taj potez nakon završetka Mastera i jer sam oduvijek vidjela sebe izvan mog rodnog Osijeka. Program ESC je odličan jer je sve plaćeno od strane EU-a, na Vama je samo da uživate u projektu koji ste odabrali i otkrivate nove stvari.

Početak mog projekta je bio 1. Veljače, i kada sam stigla grad mi se činio tako tmuran, kiša je padala prva tri dana. No, nakon kiše dolazi sunce i tako je i bilo. To je bio prvi stereotip o Austriji koji se pokazao netočan- da je hladno. Realno da, zna biti hladno, ali više je bilo onih prekrasnih sunčanih dana, i u par navrata sam i izgorjela po zimi jer je sunce drugačije nego u Slavoniji u zimsko vrijeme. Dovoljno je reći da smo već u ožujku dane provodili sunčajući se na jezeru u kupaćem. Klagenfurt se nalazi na jugu Austrije, vrlo blizu granici sa Slovenijom. Popularan je po najtoplijem Austrijskom jezeru Wörthersee-u, koji je od mog smještaja na 5 minuta hoda. Smještena sam u studentskom domu Nautilusweg, na izvrsnoj lokaciji jer prekoputa je University i svi sadržaji za studente su u okolici. Ovo je ispalo kao dobitna kombinacija u mom projektu jer kad si okružen mladim ljudima i živiš s njima, puno ti je lakše upoznati se i sprijateljiti, a time i organizirati svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujući tome, upoznala sam ljude iz svih dijelova svijeta, do sada sam već imala cimerice iz Njemačke, Bjelorusije, Tajvana i Italije.

No hajdemo sad ipak na najvažniju stvar, volontiranje. Moje volontiranje se odvija u Landesjugendreferat Kärnten, odnosno uredu za mlade Koruške pokrajine. Ured stoji na usluzi djeci i mladima ako im npr. treba pomoć u dobivanju mjesta u studentskom domu, ali i za organizaciju i sponzorstva eventova namijenjenih mladima. Moji svakodnevni zadaci su distribucija narukvica za eventove i promotivnog materijala za organizacije i škole. Osim mog ureda, radim i u Mädchenzentrum-u (Centar za djevojke) gdje predajem engleski, te povremeno za Iniciativ Angola, organizaciju koja pomaže djeci u Angoli, s kojima sam do sada surađivala na dvije razmjene mladih i dizajnirala im booklet za Youth Exchange #seeTheHuman. Naša koordinirajuća organizacija vrlo često pozove volontere da sudjeluju na nekom EU događaju, kao na primjer EU doručak u gimnaziji, gdje smo pred 400 učenika ispričali naše iskustvo ESC volontiranja. U sljedećim mjesecima volontiranja, planiram organizirati radionice na temu kreativnosti, poduzetništva i marketinga.

U Austriji mi se najviše sviđa što se poštuju prava radnika, npr. subotom trgovine rade skraćeno, a nedjeljom ne rade i to je po meni apsolutno normalno. Ovdje se zna kad je vrijeme za posao, a kad slobodno vrijeme koje se najčešće provodi u prirodi, a ne u šoping centrima. Austrijanci jako drže do svoje države i tradicije, svaki drugi Austrijanac godišnji odmor provodi na nekom od austrijskih jezera. Čistoća ulica i recikliranje smeća im je savršeno organizirana, isto kao i veliki eventi i koncerti koji se događaju u Klagenfurtu, gdje se u jednom danu podupla populacija grada. Grad je iznimno siguran, iako se policiju ne vidi osim ako se nešto dogodi onda su u roku minute na mjestu događaja.

To bi bila moja iskustva u prvih šest mjeseci projekta, a ESC mi je dao dodatan vjetar u leđa i različite prilike koje želim iskoristiti, stoga se sada moram baciti na posao. Pozdrav!